Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

”Jag älskar allt skapande som har med färg och form att göra”

Från nystartat företag i sin mormors brygghus i Väröbacka till butiken Blomsterdekoratören på Kyrkogatan i centrala Varberg – Det är resan som Marinette Månsson gjort. Idag träffar vi henne i butiken och pratar företagande, blomtrender och kreativitet.

Hej Marinette, berätta lite om Blomsterdekoratören!

- I grunden är vi en vanlig blomsterbutik, men som är nischade på att skapa kreativa och personliga blomsterarrangemang för alla tillfällen i livet. För oss är det viktigt att vara personliga och det skulle jag säga att alla binderier som går härifrån är. Vid begravningar vill vi till exempel att blomsterbindningarna ska spegla personligheten på den avlidna personen och vi försöker fånga upp hens intressen i buketten.

Något som har blivit väldigt populärt de senaste åren är blomsterprenumerationer och det gör vi en hel del av också. Då får man en bukett hemkörd de dagar man önskar. Vi erbjuder också våra kunder andra specialarbeten. Just nu håller jag på med en stor tavla med torkade blommor som en kund beställt.

Utöver blommor, växter och specialarbeten säljer vi krukor och ibland någon ljusstake eller tvål som komplement till krukan. För mig är det viktigt att fortsätta vara en blomsterbutik och inte utöka butiken med massa annat. Komplementen som finns ska alltid gå i den botaniska känslan.

I höst firar ni 6 år. Hur kom det sig att du öppnade en egen butik?

- Jag har alltid velat ha egen butik och för 6 år sedan dök den här lokalen upp och det kändes som jag var i ett bra läge i livet att våga satsa. Jag hade startat eget två år innan och arbetade då som frilansande florist och höll till i min mormors brygghus i Väröbacka. Det var där allt började och där gjorde jag mina första egna uppdrag. Det var redan då en hel del bröllop. Där höll jag då till i två år innan jag beslöt mig för att öppna butik.

Hur vågar man ta steget och öppna eget?

- Det är tack vare alla människor runt omkring mig som gjorde att jag vågade ta steget. Jag kommer ihåg att jag satt vid min mormors köksbord och hon sa att hon hört många på radion som ångrade att de inte vågade följa sina drömmar. Hon frågade även vad det värsta var som kunde hända och jag sa att det är att jag får stänga, och det är ju inte hela världen. Jag är dock tacksam över att jag öppnade egen butik lite senare och inte direkt efter gymnasiet. Det gör att jag har fått med mig många kontakter som jag har haft stor glädje av när jag väl öppnade Blomsterdekoratören. Jag har väldigt många mentorer och tidigare kollegor som jag alltid kan ringa och bolla saker med. Det är väldigt värdefullt.

Hur kom det sig att du blev florist?

- Vi har alltid varit ute mycket i trädgården med familjen vilket gjorde att mitt intresse för blommor kom väldigt tidigt. Det var en naturlig del av min barndom att leka blomsteraffär och plocka blommor som jag sedan sålde vid vägen. Våra grannar fick köpa sina egna påskliljor av mig. När jag sedan gick i åttan och skulle göra praktik föll valet på en blomsterbutik och det var då som jag blev säker på att jag ville bli florist. Det är mycket tack vare praktiken jag blev florist för då insåg jag att det var väldigt roligt att ha detta som jobb och inte bara som hobby.

Vad är det bästa med ditt jobb?

- Jag älskar allting! Både det stora och det lilla. Jag gillar kontrasten av att få uppleva hela kundmötet och göra en ”enkel” bukett till en kund i butiken, och därefter gå och jobba med något supermaffigt till ett bröllop. Känslan som kommer över en när man känner att man satt brudbuketten är häftig. Jag älskar allt skapande som har med färg och form att göra!

Vilka blommor är populära nu? Finns det någon blomtrend?

- Ja, absolut finns det en blomtrend. Precis som med kläder och inredning så är 80- och 90-talets färger en stark trend inom blommor just nu. Under 2023 kommer cerise, gul och orange med inslag av blått att trenda rejält. Parallellt med det här färgstarka så finns även en trend med det mer naturliga och jordnära färgerna. För tillfället är det inte någon speciell blomma som är i ropet, utan det är färgerna som är i centrum. Dock finns det blomsorter som försvinner och sedan dyker upp igen flera årtionden senare. Något som var jättepopulärt på 90-talet och som blossat upp igen är eterneller (torkade blommor).

Om man ska köpa krukväxter och vill vara trendig även där, vad ska man köpa då?

- Då ska man köpa en krukväxt med blad i olika texturer eller olika färger. Precis som med snittblommor så är även 90-talet tillbaka här. En gammal 90-talsklassiker som är i ropet nu är Gerbera på kruka. Vill man vara extra trendig ska man plantera växten i en kruka med skrikig färg, till exempel gul, röd eller orange. Så för att summera det så är det mycket färg framöver. Den stora trenden är helt klart färgsprakande växter och blommor.

Slutligen, har du något företagstips du vill dela med dig av till andra?

- Våga be om hjälp! Både av nära och kära, och andra människor i branschen eller andra branscher. Man behöver inte göra allting själv och man kan lära sig väldigt mycket av varandra.

Marinette

”För mig har Varbergs Sparbank varit ett självklart val. Jag har alltid upplevt god service och känt mig trygg i banken!”

Marinette Månsson, ägare Blomsterdekoratören.