Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

”Det är en självklarhet för oss att vår verksamhet ska ha så lite miljöpåverkan som möjligt”

I utkanten av den lilla byn Horred hittar vi mattföretaget Horredsmattan som vävt mattor sedan 1956. Här är det de anställda som både äger och driver bolaget tillsammans. En hållbar och utmärkt arbetsmodells som har fungerat i 45 år.

Hej Kent, VD på Horredsmattan. Hur kom det sig att det blev den här ägandestrukturen hos er?

- Grundaren av Horredsmattan, Sven, var väldigt mån och omhändertagande om sin personal, och när han gick i pension 1977 sålde han bolaget till alla anställda för en väldigt förmånlig summa. Bolaget riskerade nedläggning i generationsskiftet och det här var hans sätt att se till att det fick leva vidare. Han hade bara ett krav för att detta skulle gå igenom och det var att alla, oavsett tjänst skulle ha lika stor andel. Sedan dess har det gått till så, att det är vi som arbetar här som äger bolaget. En av personerna som köpte in sig 1977 är fortfarande kvar. Han har arbetat hos oss i 47 år och det han inte kan om mattvävning – det är inte värt att veta.

Vad finns det för fördelar med ett sådant ägandeskap?

- Dels så skapar det ett väldigt stort engagemang bland medarbetarna eftersom man gör något för sig själv. Idag är det svårt att få tag på maskinoperatörer eftersom det inte finns några utbildningar kvar i Sverige. På grund av det måste vi själva hitta rätt personer som vi sedan får utbilda. Vi ligger även i utkanten av en liten kommun och då kan det vara svårare att hitta personer som vill jobba här. Då kan förhoppningsvis ett delägarskap väga över till att man väljer att arbeta hos oss. Det skulle jag säga är den största fördelen. Det är en demokratiskt och hållbar arbetsmodell som har fungerat utmärkt i 45 år.

Det finns också en liten rolig historia om hur bolaget grundades.

- Ja, precis. Det är en annorlunda twist. Horredsmattan grundades faktiskt av ett misstag år 1956. Sven hade köpt in ett stort parti regnrockar som han inte fick sålt och då rev han sönder dem och vävde mattor utav regnrockarna. Sedan sålde han dem och det var starten på Horredmattan.

Vad är det för mattor som ni producerar?

- Vi producerar ungefär 55 000 mattor om året i fyra olika kvaliteter. Vi har våra plastmattor som har producerats sedan start och som försäljningsmässigt fått ett rejält uppsving det senaste åren. Det är mattor som passar utmärkt i både inne- och utemiljöer. Vi har även en matta som heter Mix. Där blandar vi plast med ett bomullsgarn som vi spinner själva. Det är en egen kvalité som vi är helt ensamma om att ha. Det är riktigt roligt när vi träffar nya kunder för då kan vi visa upp något som de aldrig har sett innan. Utöver dessa två producerar vi även bomullsmattor och ullmattor.

Var har ni er marknad?

- Det är i Sverige som vi har vår största marknadsandel, men vi har vuxit mycket på exportsidan de senaste åren. Vi har en exportandel som ligger på 30% av vår omsättning. Det är även där som vi har vår framtida tillväxt. I dagsläget exporterar vi till 20 olika länder från Japan i öst till Canada och USA i väst. Det är en spännande resa vi befinner oss i och vi ser fram emot att se var den kan ta oss.

Hållbarhet är en viktig del i er matt-produktion – hur arbetar ni med det?

- Det är en självklarhet för oss att vår verksamhet ska ha så lite miljöpåverkan som möjligt. Ett bra exempel som jag brukar nämna är vår produktion av våra plastmattor. Plasten är en svensk råvara från grannföretaget Gislaved Folie, som är ett miljöcertifierat företag. VI producerar mattan här på plats och levererar vidare till en butik som sedan säljer till en konsument. Mattan håller i flera årtionden och mäter man produktens miljöpåverkan över tid så är den oerhört låg. Det om något skulle jag säga är hållbarhet. Vi har inte heller något spill på våra plastmattor. Det spill vi får levererar vi till en annan matt-producent som maler ner det och använder det i sin produktion av mattor. Det blir en form av upcycling. Alla våra mattor är dessutom gjorda av material som är godkänt enligt REACH och ROHS och därmed inte innehåller några miljöfarliga ämnen.

Slutligen - vad är det bästa med att vara en del av Horredsmattan?

- Det är engagemanget, kreativiteten och hantverkskunnandet som finns hos alla våra medarbetare. En annan väldigt stimulerande del är den tillväxtfas som vi befinner oss i, framför allt när det gäller fler exportaffärer på befintliga marknader och inte minst nya affärer på helt nya exportmarknader.

Kent Vikingsson, VD på Horredsmattan.

"Vi har alltid uppskattat den personliga kontakten från Varbergs Sparbank. En viktig del för oss är det faktum att våra kontaktpersoner på banken känner till vårt företag, vilket skapar förståelse och smidighet i vårt samarbete."

Kent Vikingsson, VD på Horredsmattan.