Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

"Det är både en dröm och en samhällsuppgift att få förvalta en sådan här anrik fastighet från sekelskiftet."

Nu har lägenhetshotellet Blanka öppnat upp dörrarna till det som kanske är stans vackraste stenhus på Västra Vallgatan. Bakom satsningen står Sofia och Anders Blanksvärd som helt på egen hand renoverat hotellets 16 rum, med byggnadsvård och återbruk i fokus. Nu ser de fram emot att fylla huset med liv och välkomnar dig till en levande mötesplats mellan bofasta Varbergare och turister. 

Hur kom ni på tanken på ett lägenhetshotell?

- Vår tanke från början var egentligen att driva vanlig hotellverksamhet. Men allt eftersom vi såg potentialen i fastigheten och hur rummen var disponerade så kände vi att det fanns mycket yta som inte användes till något. Då började tankarna på ett lägenhetshotell gro och att kunna erbjuda platsbyggda kök och en liten matplats i alla våra 16 hotellrum. Att kunna självhushålla något mål om dagen är en möjlighet vi själva ofta saknar när vi bor på hotell – att kunna koka sig en kopp te på kvällen eller göra sig en enkel frukost på rummet där man bor. På så sätt blir lägenhetshotell den perfekta mixen av vandrarhem och hotell, som passar allt från barnfamiljen till personer som veckopendlar. Lägenhetshotell är en växande trend i storstäderna och nu förhoppningsvis också ett vinnande koncept här i Varberg.

Hur vågar man sig på en sådan här stor fastighetsaffär?

- En fördel som vi såg med fastigheten är att den har dubbla typkoder, vilket ger oss möjlighet att använda den för antingen hotellverksamhet eller som hyreshus. För oss blev det en trygghet när vi investerade att vi har chans att ställa om verksamheten. Bostäder finns det alltid en efterfrågan på, och särskilt i en expansiv kommun som Varberg. Skulle det komma sämre tider för hotellbranschen har vi nu möjligheten att snabbt ställa om, och våra 16 hotellrum blir plötsligt 16 hyresettor. En stor fördel och trygghet med denna fastighet!

Hur tar man hand om en sådan här anrik fastighet på bästa sätt?

- Det är ju både en dröm och en samhällsuppgift att få förvalta en sådan här anrik fastighet från sekelskiftet. Byggnadsvård är en stark drivkraft för oss båda och har varit vårt fokus genom hela renoveringen. Vi vill inte förstöra någonting utan förstärka och bevara den historia och berättelse som huset bär. När det kommer till renoveringen har vi gjort allt med stor varsamhet för att återskapa de fina detaljerna som finns i byggnaden. Vi har också haft ett återbruksfokus när det kommer till interiören i rummen, med ambitionen att inte först och främst köpa nytt utan använda oss av det som redan är satt i omlopp. Därför är bland annat tavlor, ljuskronor och mattor inköpta från auktioner, med visionen att husets historia också ska kännas av i interiören.

Många är nog nyfikna på vad som händer med restaurangen på bottenplan?

- Fastigheten är byggd för att det ska vara någon typ av caféverksamhet på bottenplan, och just nu söker vi efter en hyresgäst som vill driva vår matsal. Vi har en geografisk position mellan tågstationen och stan som är helt enastående och även vår innegård som är en gömd pärla under sommarhalvåret. Vi tror att en caféverksamhet skulle skapa ett mervärde för våra gäster som bor på hotellet, men också för förbipasserande som flödar förbi på gatan. Att både kunna köpa med sig en god macka i farten på väg till tåget eller äta en lång helgfrukost på vår lummiga innegård.

Vad ser ni fram emot nu?

- Nu ser vi fram emot välkomna våra nya gäster och att huset väcks till liv. Det är vår förhoppning att man åker härifrån och har fått med sig mycket mer än ett mysigt hotellrum. Vi hoppas att Blanka ska bli en fastighet full med liv och rörelse, där Varbergaren kommer och äter och fikar gott på innegården samtidigt som huset välkomnar nya gäster till att uppleva vår vackra stad, att man njuter av att bo flott, till ett bra pris i Varbergs centrum.

Varför har ni valt oss som er bank?

- Det är helt avgörande för att man ska våga ta sig igenom ett sådant här stort fastighetsutvecklingsprojekt att ha en stöttande partner och finansiär med sig på resan. Vi fastnade för Varbergs Sparbank för att den personliga servicen och närvaron var så mycket högre än hos andra banker. Vi har under dessa månader fått ett enormt stöd och mött otroligt kompetent personal på företagsavdelningen. Vi känner att man har ett genuint intresse för stadens företagsamhet och att man vill ge bästa förutsättningar för vår verksamhet. Har man en bank med den inställningen tror jag det kan vara en viktig faktor för en framgångsrik verksamhet i slutändan. Vi är jättenöjda!

Sofia och Anders Blanksvärd, Hotell Blanka

"Vi fastnade för Varbergs Sparbank för att den personliga servicen och närvaron var så mycket högre än hos andra banker."

Sofia Blanksvärd, ägare Hotell Blanka