Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

"Håller den här trenden i sig, då kommer vi komma ur detta med en bättre förutsättning än tidigare."

Från torghandel i ur och skur till en av Varbergs mysigaste grönsaksbutiker på Kungsgatan. Daniel Ivarsson och Patrik Tjernberg, eller som de äldre i Varberg säger "Grönsakspojkarna", driver idag sin butik med ett högt engagemang och lokalt fokus. Och nu ser de fram emot att expandera!

Hur hamnar man här på Kungsgatan med en grönsaksbutik?

- Det började med att jag jobbade i Partihallarna i Göteborg. Jag kom åt billiga råvaror och började sälja på olika marknader, mest i Kungsbacka och Varberg, tillsammans med min kollega Patrik Tjernberg. Vi stod och sålde på torget varje onsdag och lördag och insåg lite parallellt att det inte fanns någon grönsaksaffär i Varberg. När jag sedan slutade på Partihallarna så bestämde vi oss för att ge vår idé en chans. Då hade vi inga långsiktiga visioner utan tänkte att detta gör vi ett litet tag. Nu har det snart gått 24 år och det är fortfarande jag och Patrik som driver verksamheten tillsammans, men idag med fler anställda och under lite mer ordnade former än då.

Hur gick det då att etablera sig i stan där torghandeln är i centrum?

- Det gick mestadels bra. Vi får ju möjlighet att erbjuda fler tjänster när vi är en butik. Det vi inte tänkte på vid uppstart var att det tar några år innan det blir plus på kontot. Vi hade nog inte räknat med att det skulle vara riktigt en så lång startsträcka innan det skulle generera pengar tillbaka. Det har varit hårt slit och många timmar på jobbet. Vi ökade med ungefär 1 miljon i omsättning de 10-12 första åren.

Vad är utmaningen i att driva grönsakshandel?

- En stor utmaning är att vi har en väldigt hög löpande omsättning och kanske inte lika stora vinster som i andra branscher. Det krävs en stor omsättning för att hålla fräschheten på grönsakerna - de ska ju inte stanna länge i butiken utan ska egentligen bara in och ut. Vi får leveranser 6 dagar i veckan med ny frukt, vilket är viktigt för det syns snabbt på fruktens kvalitét om man inte har en god omsättning.

Vilka tjänster kan ni erbjuda som grönsaksbutik?

- Vi har en stark lokal förankring. Våra längsta körningar är till Falkenberg två dagar i veckan. Vi levererar ju mycket frukt och grönt till stadens hotell och restauranger. Normalt sätt är de en väldigt bra grund för vår verksamhet då de i sina verksamheter har mycket färsk frukt. Vi levererar också till 100-150 företag i stan som har fruktkorgar på sina företag. Och så butiksförsäljning utöver det.

Hur har er verksamhet påverkats av Coronaläget?

- Jag tror man under de senaste månaderna fått upp ögonen för de butiker som finns här i stan. Många Varbergare månar om stadskärnan och vill bidra till att mångfalden av småbutiker finns kvar - det är ju mycket det som gör centrum charmigt.

De senaste månaderna har vi fått ett uppsving av privatpersoner som handlar av oss. Vi har tredubblat privatsidan på bara några månader. Det är dels fler som besöker vår butik och handlar. Vi har också en ökning av beställningar av frukt- och grönsakskassar från privatkunder som man sedan hämtar i butiken. Kunden betalar enkelt med Swish eller så kan vi ta med kortterminalen ut i friska luften och underlätta för kunden på så sätt. Vi ser att många kunder har börjat ”veckohandla” frukt och grönt på detta sättet vilket känns kul! Håller detta i sig som vi byggt upp de senaste månaderna när resten av samhället börjar snurra på igen - då kommer vi komma ur detta med en bättre förutsättning än tidigare.

Vad har ni för visioner framåt?

- Nu ser vi fram emot att expandera! Vi håller på att ta över lokalen bredvid så till sommaren kommer vår butik ha dubbel kapacitet. Det känns jättespännande! Vi kommer förhoppningsvis bli mer synliga då den lokalen har större fönsterexponering mot gångstråken. Det kommer också passa vår verksamhet på ett bättre sätt. Här kommer vi ju kunna ha butiksförsäljning, utlämning av kassar och får möjlighet att dela upp olika tjänster på olika ytor mer än tidigare. Och det blir en bättre och luftigare arbetsmiljö för vår personal också.

Vad är det roligaste med att driva eget?

- Det händer ju någonting hela tiden och det finns alltid nya utmaningar runt hörnet att lösa. Sedan måste jag säga mötet med andra människor och företagare i Varberg är en fantastisk aspekt. Det är ju mycket det som gör att jobbet blir roligt. Man går inte bara in och lägger sina grejer på bandet och betalar utan det blir några ord på vägen. Det är mycket det gör det så roligt att jobba så många timmar som man gör. Det blir familjärt på många sätt och det tycker jag är en jättefin känsla.

Om du får dela med dig av någon erfarenhet från företagandet?

- En nöt att knäcka är ju tiden. Jag tror man ska tänka att man räknar hur många timmar man tror att det ska ta och sedan kan man dubbla det för att få en realistisk bild. En annan erfarenhet är också att jag tror också att en verksamhet funkar bäst om man som ledare är på plats själv och har medarbetare som är flexibla. Vi försöker hos oss komplettera varandra så att alla behärskar allt i verksamheten - alla måste kunna svara i telefon, stå i kassan, packa/ ta emot/lämna beställningar. Att vara flexibel är jätteviktigt så att verksamheten inte blir stillastående.

"Man går inte bara in och lägger sina grejer på bandet och betalar utan det blir några ord på vägen. Det är mycket det som gör det så roligt att jobba så många timmar som man gör. Det blir familjärt på många sätt och det tycker jag är en jättefin känsla."

Daniel Ivarsson, delägare Kungsgatans frukt och grönt.