Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Micael Byggare har krossat myten om att det inte skulle vara lönsamt att satsa på landsbygden

Från byggbolag till minikoncern med fastigheter på hemorten Veddige. 1994 gjorde Micael Neldemo sin första arbetsdag som egenföretagare. Idag har han 80 anställda, en omsättning som heter duga och har krossat myten om att det inte skulle vara lönsamt att satsa på landsbygden. 

Hur kom det sig att du startade Micael Neldemo Byggare AB?

- Jag är snickare i grund och botten. Som egenföretagare gav jag mig in i byggbranschen på 90-talet. Största anledningen var den kris som var då och att snickerimarknaden tvärdog. Det gjorde att många snickare skolade om sig och satsade på andra branscher som gick bättre, bland annat teknik och data. Jag kände ganska snabbt att jag ville fortsätta mitt yrkesverksamma liv inom bygg och startade mitt företag. Mitt första år som egenföretagare var jag ensam anställd. Idag, 27 år senare, är vi 80 anställda i företaget och jag äger bolaget tillsammans med mina två söner.

Du driver ju även Neldemo Fastigheter AB. Varför satsade du på fastighetsmarknaden?

- Det var egentligen en äldre farbror som gav mig rådet att du ska ha fler ben att stå på verksamhetsmässigt. Runt 2007 köpte jag ett mindre fastighetsbolag här i Veddige och lite mer mark. Sedan dess har jag byggt upp fastigheter med fokus på Veddige och kringliggande orter som Grimeton. När jag började min företagsresa var det många som tyckte att jag var dum i huvudet som satsade på lilla Veddige. Idag finns en större tro till att det också kan fungera på landet, både bland de som beställer och investerar. Det är ju något väldigt positivt att fler får upp ögonen för att det behöver byggas mer på landsbygden. Det går ju också ofta göra billigare än inne i stan och det är också den sortens fastigheter som behövs, så som Sverige ser ut idag.

Vem är din typiska kund?

- Byggverksamhet är ju vår främsta del i företaget med fokus på nyproduktion. Vårt upptagningsområde sträcker sig från Halmstad i Söder till Lerum i norr, så vi täcker i princip in hela kusten. Vi gör inga storbyggen, men har väl genom åren blivit specialister på trä- och lösvirkesbyggnationer, mycket tack vare att vi har Derome som kund. De satsar ju mycket på att bygga på höjden och det är våra snickare väldigt duktiga på. Bland annat har vi ett projekt tillsammans nu där vi bygger flera 7-våningshus i trä vid Göingegården. Vad gäller ett sådant projekt är det inte många som slår oss på fingrarna. Resterande kunder är privatpersoner som vill bygga villor. Ofta kommer man med skisser från en arkitekt och vill ha hjälp med att bygga. Varberg växer så det knakar och det bidrar också till att vi har redan nu täckt upp med jobb för hela 2022, om materielleveranser kan fortsätta komma i den takt det gör. 

Det är ju inte bara Varberg som växer så det knakar, det gör ju även ditt företag. Hur är det att gå från en anställd till 80?

- Den största tröskeln i att ha personal var nog när vi var kring 10 anställda. Som egenföretagare ser man ju alltid till att man har mycket att göra och blev någon sjuk så blev verksamheten väldigt skör. Idag, när vi är betydligt fler, så har man en större flexibilitet att fördela och flytta resurser mellan projekten, vilket gör det både enklare att delegera och att hålla utsatta tidplaner. Sedan har jag den stora förmånen att ha grymt duktig och driven personal. Vi har 9 arbetsledare som leder mindre byggrupper vid projekten och jag upplever att alla har en genuin inställning till att det vi tar oss an ska bli riktigt bra. Det är ett litet pussel det där att matcha ihop välfungerande team som trivs med att jobba med varandra och kompletterar vad gäller kompetens. Jag brukar alltid säga att jag har en liten och en stor familj, och det är ett gott betyg till personalen. Flera anställda har blivit mina nära vänner genom åren.

Hur har byggmarknaden förändrats skulle du säga genom dina företagsår?

- De senaste 20 åren något enormt. Delvis ser jag en förändring vad gäller maskinhjälpmedel och den tekniska utvecklingen. Det finns också en ökad förväntan på snabba tidplaner och leveranser - ett projekt ska helst vara klart innan man börjat, så tempot har höjts avsevärt. Att hänga med i utvecklingen sköter sig mycket själv är min erfarenhet om man har skitduktig personal. Någon snappar upp det ena och någon det andra och det gör ju att vi som företag tillsammans kan hålla oss i framkant.

Ser du några effekter av Coronapandemin?

- Jag upplever att det just nu finns en ökad efterfrågan från ungdomar som vill flytta till landet. Det beror väl delvis på att man inte har råd att etablera sig inne i stan, men också att ungdomar ser fördelarna med att bo på mindre orter. Sett till den prisutveckling som varit senaste åren och året så får man mycket för sitt boende på en mindre ort, och vi som bygger här kan köpa marken billigare och få ned priserna. Så jag tror absolut att Coronapandemin spär på att man är mer benägen att lämna staden, vilket är positivt!

Vad är det bästa med att vara egenföretagare?

- För mig behöver inte alltid marginalerna vara det viktigaste. De fastigheterna vi har här i Veddige är jättefina och när man besöker dem kommer hyresgäster fram och överöser en med superlativ över hur bra allting är. Det betyder väldigt mycket - det är värt mer än allt! Så att bjuda på kaffe ibland, göra ett riktigt bra jobb som folk känner sig nöjda med och sätta lite guldkant på tillvaron tror jag är ett lyckat koncept både för kund och företag.

Vad har du för visioner och drömmar framåt?

- Jag vill fortsätta driva mitt byggbolag, och jag tror faktiskt att jag kommer göra det tills jag inte kan gå längre. Det blir en stor del av livet och jag lägger min själ där 24/7 på något sätt. Sedan skulle jag vilja bygga och skapa lite mer fastigheter framåt. Just nu tycker jag det är spännande att följa mina söners företag PON Active, en padelhall här i Veddige, där jag byggt fastigheten. Det är en padel- och squashanläggning med toppkvalité i varenda vrå och som redan lockar besökare från hela Sverige. Så en del tankeverksamhet går till att klura på hur vi ska ta det vidare och utveckla det – sådant ger mig energi!

Micael Neldemo, ägare Micael Neldemo Byggare AB och Neldemo Fastigheter AB.