Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet
Jennie Eck, ägare av Nylyckans Trädgård och Stamnareds Handelsträdgård.

”Det är en ära att få driva Stamnareds Handelsträdgård vidare”

Solen skiner och våren är på ingång, så vad passar bättre än att göra ett besök hos vår företagskund Jennie Eck som sedan årsskiftet utökat sitt företag ”Nylyckans Trädgård” och tagit över Stamnareds Handelsträdgård.

Hej Jennie. Vad händer hos dig just nu?

- Nu är det mycket på gång både på Nylyckans Trädgård och i Stamnareds Handelsträdgård. Sommarblommorna har kommit och ska planteras, så det är det vi lägger den mesta tiden på just nu i handelsträdgården. Det är strax över 90 olika sorter och sammanlagt 26 450 st sommarplantor som ska sättas. Det är allt ifrån Petunior, Tagetes och Snöflingor. På Nylyckans Trädgård är det framförallt vårröjning som gäller hos våra kunder. Så det är full ös på alla håll kan man säga!

Berätta lite Nylyckans Trädgård och om Stamnareds Handelsträdgård!

- Jag tog över Stamnareds Handelsträdgård vid årsskiftet, så jag driver det tillsammans med Nylyckans Trädgård som jag startade i början av 2021. Där inriktar vi oss på skötsel och design inom trädgård. Oavsett om man har en trädgård, uteplats, balkong eller ett sommarställe så kan vi hjälpa till med skötseln – och vi anpassar allt efter kundens behov. Det vi kan hjälpa till med är bland annat beskärning, häckklippning, ogräsrensning, plantering och ritning av trädgårdar. Vi kan rita upp hela trädgården eller bara delar av den.
Stamnareds Handelsträdgård är en butik där vi driver upp och säljer vår- och sommarplantor. Jag har som ambition att ta in mer perenner och buskar, och inte bara ha vår- och sommarblommor. Det har fram tills nu varit mycket begravningsbinderi genom åren på Handelsträdgården men då mitt intresse för odling, trädgård, buskar och perenner m.m går mer hand i hand med vad Nylyckan sysslar med så har jag valt att släppa den biten och ha mer fokus mot trädgård.

Hur kom det sig att du tog över handelsträdgården?

- Det är något som jag har drömt om att göra i säkert tio års tid. Jag har alltid varit här mycket och handlat och jag känner Tommy och Rosa som drev handelsträdgården tidigare. De har i sin tur haft den inom familjen sedan 50-talet. Stamnared är en liten och mysig by där alla känner alla, så jag har träffat på Tommy och Rosa mycket genom åren och har sagt att den dagen ni slutar så tar jag över (lite med glimten i ögat såklart). Och förra året hände det - de skulle sluta och frågade mig om jag ville ta över. Jag är så tacksam över att de har gett mig den här möjligheten och att jag får driva Stamnareds Handelsträdgård vidare. Det är en ära att få fortsätta i deras fotspår!

Hur har responsen varit sedan du tog över?

- Den har varit jättebra. Jag har fått väldigt mycket positiv respons från alla boende runt omkring Stamnared. Folk tycker det är kul att handelsträdgården kan drivas vidare och att den inte behövdes läggas ner. Den har ju funnits i 70 år så den är viktig för byn. Folk uppskattar också att det finns utbud av butiker lokalt och att man inte behöver ta sig till stan för allting.

Vad är det bästa med att driva eget?

- När jag hade bara Nylyckans Trädgård kunde jag lägga upp dagarna som jag ville och det var något som motiverade mig väldigt mycket. Nu måste jag dock förhålla mig till öppettider, men är samtligt min egen chef och älskar det. Utöver det är det fantastiskt att jag kan få arbeta med mina stora intressen – blommor och trädgård. Det är ett väldigt kreativt arbete som jag trivs bra med. Intresset för blommor och trädgård har alltid funnits där och det har aldrig varit någon tvekan om att jag ska jobba med detta på något sätt. Jag gick floristutbildningen på gymnasiet och vidareutbildade mig sedan inom trädgård.
Jag kan ju som ni säkert förstår inte göra allt själv och då jag redan i höstas sökte efter folk som kunde hjälpa mig hade jag turen att hitta två goa tjejer som nu kommer sköta det mesta som Nylyckan gör. Duktiga, trevliga och jag har stort förtroende för dem och jag tror vi kommer få det toppen tillsammans. Sen släpar jag självklart hit familjen som får bekänna färg under stressiga perioder.

Vad har du för planer framåt?

- Jag skulle vilja utöka utbudet av presentartiklar i handelsträdgården med till exempel gå-bort-blommor som fungerar att ta med sig när man är bortbjuden. Jag har dock redan påbörjat det lite men känner att det är något jag vill utöka ännu mer. Jag skulle också som sagt vilja få in lite mer blommor och trädgårdsbuskar som fungerar året runt, och inte bara inrikta mig på vår- och sommarblommor. I framtiden hade det varit roligt att utveckla med något fik här på plats också. Det finns mycket tankar, drömmar och visioner, men man får ta en sak i taget. Det är första sommaren som väntar för mig nu, så det ska bli spännande att se hur allt bär sig

"Jag är, och har alltid varit väldigt nöjd med att ha Varbergs Sparbank som min bank."

Jennie Eck, ägare av Nylyckans Trädgård och Stamnareds Handelsträdgård.