Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Recond UF vinner pris för årets UF-företag i Halland

Av 473 UF-företag i Halland står Recond UF från Varberg som segrare i den mest prestigefyllda kategorin: Årets UF-företag i Halland. Alla medlemmar i företaget går sista året på Teknikprogrammet på Peder Skrivares skola och dom kan även titulera sig som vinnare i kategorin Årets Tjänst.

Hej och stort grattis till priserna! Hur känns det?

- Tack så mycket! Det känns väldigt bra. Vi har lagt ner mycket tid på att komma fram med idén, tvätta bilar, skriva rapporter, marknadsföra, bokföra och allt vad det innebär att driva ett företag. Vi tycker också att vår affärsidé är bra så det är kul att få det bekräftat att andra också tror på den.

Vilka är ni som driver Recond UF och vad gör ni i företaget?

Vi är tre killar som går tredje året på teknikprogrammet på Peder Skrivares skola som har startat Recond UF. Vi är ett mobilt bilvårdsföretag vilket innebär att vi kommer hem till kunden och tvättar dess bil på deras uppfart. Det som gör Recond UF så bra är att det är väldigt smidigt för kunden samt att vi gör detta med en miljöanpassad teknik då vi tvättar bilarna på en presenning. Denna presenning agerar som en “pool” för det smutsiga vattnet vilket gör att när vi är klara med en tvätt kan vi pumpa upp allt förorenat vatten i dunkar. Vi kör sedan allt till OK Q8 i Varberg där det renas i deras GDS-tvätt-system.

Finns det någon fördel att handtvätta sin bil jämfört med att köra in bilen i en biltvätt?

Det finns flera anledningar till varför en handtvätt är bättre än en biltvätt. Först och främst är det mer skonsamt mot lacken. Sedan när man utför en handtvätt blir tvätten mycket mer grundligt gjord, då man ser var smutsen är och man kan komma åt överallt. Den viktigaste faktorn är att en handtvätt förlänger livslängden på en bil. I lacken finns det små metallpartiklar som man inte ser som kallas för flygrost. För att få bort dessa måste man använda sig av ett speciellt medel. Om man inte får bort flygrosten kommer det att bildas rost över tid och därför förlängs livslängden av en handtvätt.

Vad ska man tänka på om man ska tvätta bilen själv?

Det viktigaste man ska tänka på när man tvättar bilen själv är att man inte ska göra det på ett sätt där vattnet och medlena rinner ut i naturen och dagvattenbrunnarna. Istället kan man hyra en tvätthall eller åka till en gör-det-själv-tvätt, men då är det viktigt man använder sig av sina egna produkter och medel, då de som finnas tillgängliga på plats oftast gör mer skada än nytta på bilen. Se till att inte ha smutsiga svampar, och försök att ta bort majoriteten av smutsen med hjälp av medel som sedan spolas av med vatten. Annars kan man ju alltid anlita Recond UF!

UF-året går mot sitt slut och det har varit ett speciellt år påverkat av pandemin. Vad skulle ni säga har varit den största utmaningen?

Det som har påverkat oss allra mest är att vi har tvingats göra mycket av arbetet på distans vilket inte alltid är optimalt. Det har dock fungerat bra för oss då vi har bra koll på tekniken och kan använda google meet eller teams när vi jobbar och så har vi träffats mycket privat och jobbat också. Vår tjänst har inte påverkats så mycket av pandemin men vi har anpassat den efter högre säkerhet för kunden och personalen.

Vad händer med ert UF-företag nu när kursen avslutas?

Den 25e maj så kommer vi ha avvecklat Recond UF, men det betyder inte att vi försvinner! Vi ser en stor potential inom Recond UF och efter all uppmärksamhet vår idé fått under årets gång har vi bestämt oss att vi kommer fortsätta utveckla vår affärsidé fast i en annan bolagsform efter UF-året. Längre fram finns planer på franchise av ett helt miljövänligt och mobilt bilvårdsföretag där vår presenningslösning ligger som grund.

Ni har ju valt Varbergs Sparbank som bank till ert företag - hur kom det sig och hur har samarbetet varit?

Att välja Varbergs Sparbank var en självklarhet för oss. Våra lärare rekommenderade det och vi kände att deras samarbete med Ung Företagsamhet skulle gynna oss. När vi kontaktade banken fick vi snabbt tid för möte, och väl på mötet var de väldigt tydliga med all information gällande ekonomin. De få gånger vi stött på problem har Varbergs Sparbank varit väldigt hjälpsamma och snabba. 

Stolt sponsor till Ung företagsamhet

Varbergs Sparbank är stolt samarbetspartner till Ung Företagsamhet i Halland och erbjuder alla UF-företagare i vårt verksamhetsområde att öppna de banktjänster de kan tänkas behöva kostnadsfritt.