Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

"Slå inte bort dina drömmar och tankar. Nu står jag i min dröm och är stolt över att jag vågade kasta mig ut."

Allt började med småskalig loppis i ett partytält på åkern utanför huset i Tångaberg. Några år senare sitter vi här under plåttaket, på bryggan som hon kallar det, vid den gamla mjölkvarnen i Valinge och pratar företagande och om att våga förverkliga sina idéer i livet. Här på kvarnen driver Eva-Lena Lagerlöf en 400 m2 stor och uppskattad loppis, mycket tack vare att hon tillslut vågade satsa på sin företagsidé och tjänst - Rensa UT. 

Berätta, hur började företagstankarna spira hos dig?

Jag har alltid varit en person som haft lite olika idéer genom livet. Jag testade att ha ett blomsterföretag, men lönsamheten var en sådan färskvara så det blev en för tuff bransch. Efter det var jag anställd några år men jag kände ganska snabbt att jag ville göra något helt annat. Det var frustrerande bitvis att inte kunna navigera och veta vad jag ville. Jag anmälde mig till en ”starta-företag-kurs” i Varberg och fick genom den mycket inspiration och ett bra kontaktnät. Men den där företagsidén som alla pratade om hittade jag inte. Så en dag hörde jag av en tidigare kollega att hon undvek att gå in i sitt stökiga garage och då trillade polletten ned - jag gillar ju prylar och återbruk. Och jag älskar att jobba i projektform och att rensa. Där och då föddes min företagsidé och det som jag ville erbjuda andra. Nu driver jag tjänsten Rensa UT med målet att hjälpa mina kunder med att strukturera.

Berätta mer om din tjänst Rensa UT.

Under veckorna är jag ute i hem och lägenheter och hjälper till med att just rensa. Många har enorma mängder prylar som lagras på vinden eller i garaget. Den dagen man behöver ta tag i det vet många inte vart man ska börja, eller har kanske inte orken att ta tag i det. Jag kommer ofta in vid tillfällen i livet när man växlar boendestorlek, kanske från lägenhet till äldreboendet. Jag hjälper också till när någon nära anhörig gått bort med dödsbon. Då kan kunder ha en stor sorg man behöver bearbeta och mycket annat praktiskt - då avlastar jag kunden genom att ta hand om rensandet. Jag hjälper kunden hela vägen - rensar, kör till tippen, sparar och köper loss det jag är intresserad av. Överskottet delar jag vidare till andra lokala second hand-butiker. När jag är färdig är det ofta helt tomt och då kommer min samarbetspartner Katarinas städtjänst in och gör det sista. Sedan är det klart för nästa person att flytta in.

Men nu har du en kvarn också - hur kommer det sig?

När jag började rensa ut hos mina kunder kom jag i kontakt med enorma mängder prylar. Först fördelade jag ut det till second-hand butiker i stan, men sedan testade jag en sommarloppis på åkern utanför mitt bostadshus i Tångaberg. Jag hade ett partytält och drog ut alla grejer på gärdet och sedan in med det på kvällen. En dag när jag körde sträckan ut mot Valinge så slog det mig bara att den här kvarnen hade varit en perfekt plats. Jag ringde och kollade med ägaren om det var intressant för dem att sälja och otroligt nog gick de i samma tankar. Så just loppisbiten började i en väldigt liten skala och slutade i en väldigt stor kan man väl säga – att jag blev med kvarn. Jag är helt såld på detta stället. Det är ju allt jag älskar – det här gamla golvet, träbjälkarna och de rustika betongväggarna. Det här råa passar väldigt bra med min verksamhet.

Hur har det varit för dig att bli företagare?

Det är ju så lätt att man tänker att det är värsta grejen att starta eget. Hade någon sagt till mig för några år sedan att jag skulle ha en 400m2 stor loppis så hade jag nog blivit skrajsen. Men för mig har det här med företagande varit en ganska odramatisk resa. Jag har tagit det i min egen takt och hela tiden känt när det varit dags för att ta nästa steg. Jag har haft lite som motto genom detta att ”jag provar”. 

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det är mycket som är bäst! Framförallt att jag känner att jag har hittat "min grej". Jag brinner för det här och älskar att gå runt här på kvarnen och skapa miljöer. Jag älskar att höra vad kunder ska göra med grejerna och deras idéer. Någon köpte gamla potatishackor och skulle vända på dem och ha som ljusstakar på väggen. I många inredningstidningar är det just mixen av gammalt och nytt som gör det charmigt i hemmen. Det är väldigt kul att följa människor som hittar sin stil.

Du har ju verkligen omvandlat din dröm till en fungerande affärsidé. Vad har du för tips till andra som vill förverkliga sina idéer?

Det är bättre att våga prova än att gå runt med sina tankar och inte våga. Det är verkligen min uppmaning till andra som har idéer som bubblar. Slå inte bort dina drömmar och tankar. Jag är stolt över att jag vågat kasta mig ut och det vill jag uppmuntra andra till. Följ din drivkraft! Det är en vinst även om det inte lyckas att våga följa sina idéer. För mig har en drivkraft i detta varit att jag på sikt skulle kunna försörja mig på detta, och nu gör jag det.

Vad tänker du kring hållbarhet?

Det är jätteviktigt. Vi lägger mycket tid på hur vi ska ta hand om våra sopor men det finns ju så mycket mer vi kan ta hand om. Vi kan ju återanvända också när det kommer till kläder och möbler. Det borde vara allas nummer ett. Den senaste tidens utveckling har ju också skapat fler marknadsplatser som gör det lättare att hitta bra grejer begagnat i sitt närområde. Kvarnen är en, men också till exempel Marketplace. Sen tycker jag att det är hoppfullt att vi människor är så förändringsbenägna. Tänk bara på hur utvecklingen gått med plastpåsar. För några år sedan man att det var ett måste och nu plockar människor frukt i kompostpåsar på ICA och har med sig flergångskassar. Det krävs inte generationer för att förändra beteenden. Vi har den möjligheten till hållbarhet här och nu.

Finns det en större medvetenhet nu på begagnatmarknaden?

Absolut! Medvetenheten har ökat just kring vad prylar är värda. Det är ju sällan det står en grythyttanstol kvar när jag kommer in i bilden och rensar, men det tycker jag är bra. Det är ju ett hållbarhetstänk i det och jag blir glad att saker vandrar vidare i generationer. Här på kvarnen är det en väldigt blandad stil på sakerna som jag tar in, det är ju de hemmen som jag besöker som styr vilken stil som är på kvarnen. Så här finns allt ifrån Lisa Larsson-fyndet till någon rustik kärra som jag hittat och gillar själv.

Om 10 år vad är det här för plats då?

Nu har vi precis fått bygglov och ska öppna upp för ett orangeri här. Då blir det lite mer ljusinsläpp i lokalen och jag hoppas också att jag om 10 år har något typ av fik här. Inte för att jag själv hemskt gärna vill ha ett fik, utan mer för att möta kundens perspektiv. Hade jag själv åkt till ett sådant här ställe så hade jag tyckt det varit mysigt att kunna dröja mig kvar med en god fika. Så att hitta någon som vill driva cafébiten är en liten framtidsdröm.

Sist men inte minst…ditt bästa renstips?

Jag har fyra gyllene S som jag brukar jobba utifrån. Sälja! Skänka! Spara! Slänga! Samla inte på hög utan rensa allt eftersom så undviker du berg på vinden eller i garaget.

Eva-Lena Lagelöf driver sedan 2014 tjänsten Rensa UT och Loppis i Kvarnen

Eva-Lenas företagstips!

• Gör det som passar dig och i ditt tempo. Jag kom fram till att jag ville göra min företagsresa sakta och steg för steg. Det passade mig.

• Hitta ett nätverk där du kan bolla idéer. Det kan vara allt ifrån att man ska byta logotyp till en instagramtext. Jag har ju en förebild som jag sporras av och kanske sporrar jag någon annan. Man får och ger varann push!

• Ta tillvara på all den kompetens som du bär. Jag har jobbat med både marknad, inköp och försäljning och inom kriminalvården. Alla erfarenheter går att ta till vara på i arbetslivet.