Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

”Mitt motto är att man måste vara lite spontan och impulsiv ibland.”

För 20 år sedan sadlade vår företagskund Kristian Andersen om och gick ifrån anställd i restaurangbranschen till att öppna en egen crosskartbana, som tre år senare gjordes om till en gokartbana. En idé som kanske inte var helt genomtänkt, men han tyckte det lät spännande och vågade satsa.

Hej Kristian. Hur kom det sig att du blev ägare till en gokartbana?

- Under många år arbetade jag i restaurangbranschen men år 2004 kände jag att det inte var roligt längre. Jag behövde göra något nytt och en dag fick jag en konstig idé om att skapa en crosskartbana. Det är som gokart fast på grusbana och med större bilar i stället för crossar. Under tre år bedrev jag crosskartbanan, men insåg till slut att jag behövde göra lite ändringar och byggde om det hela till en gokartbana i stället med hjälp från flera lokala företag här i Varberg, bland annat Varbergs Sparbank. Sedan dess har allt flutit på!

Varifrån kom idén?

- Jag har alltid haft ett motorintresse och så såg jag crosskart någonstans en dag och tyckte det lät spännande. Själva idén var kanske inte så genomtänkt egentligen, men mitt motto är att man måste vara lite spontan och impulsiv ibland. Jag ville prova något nytt helt enkelt!

Vad får man om man besöker dig och Varbergs Gokart?

- Man får en riktig adrenalinkick - ett glädjerus helt enkelt. Det är hemskt kul att köra gokart samtidigt som det lockar fram tävlingsdjävulen i dig. De flesta tycker ju att det är roligt att vinna och på majoriteten av kunderna ser man att tävlingshornen växer fram så fort de får på sig hjälmen. Man ser en annan blick i ögonen. Köra gokart är en kul och härlig aktivitet som jag verkligen kan rekommendera och här får man göra det på en 470 m lång naturskönbana.

Vilka är dina kunder och när är din högsäsong?

- Jag arrangerar en del tävlingar för olika företagsevent, möhippor, svensexor och födelsedagsfirande Det är främst under våren och hösten som den typen av event sker, men jag skulle säga att min högsäsong är under sommarmånaderna när Varberg är fullt av turister. Då har jag drop-in tider och då strömmar det igenom cirka 7000 personer här. Det är främst familjer och kompisgäng som kommer hit spontant för att kära lite.

Vad ska man tänka på när man kör gokart?

- Man ska veta att det är betydligt jobbigare att köra gokart än vad man tror. Här kör man i 8 minuter och många kunder kan till en början tycka att det låter lite, men det krävs en enorm koncentration och bra teknik vilket gör att man inte orkar längre. Många tar i för mycket när de kör och blir trötta i armar och händer. Trickset är att slappna av mer - ju mindre man tar i desto bättre går det. Man kan komma upp i 75 km/h så det gäller dock att man inte sitter och sover för då hamnar man på gräsmattan eller ute bland däcken.

Vad skulle du säga är det bästa med att driva eget?

- Det är fritt och man kan utforma verksamheten precis så som man själv vill, vilket är något jag uppskattar och tycker är riktigt roligt. Får man upp några nya tankar eller idéer så kan man alltid förverkliga dem utan att behöva godkännande från någon annan. Samtidigt kräver det enorm mycket arbete att driva något själv, men när man får allting att fungera så är det jäkligt roligt.

Kristian Andersen

"Jag tycker att samarbetet med Varbergs Sparbank alltid har fungerat väldigt bra, och banken har alltid ställt upp för mig."

Kristian Andersen, ägare på varbergs Gokart