Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

"Vi är något häftigt på spåren som kan bli enormt på sikt!"

Nyinflyttade i nya fräscha lokaler i byggnaden Ventilo 2.0, och en verksamhet som går spikrakt uppåt. Vi träffar Martin Grimberg, grundare och delägare av Vizcon AB, företaget som förenklar byggbranschen och har som ambition att vara marknadsledande inom en snar framtid.

Hej Martin, berätta lite kort om Vizcon AB!

- Vizcon Ab står på två olika ben kan man säga. Det består av Vizcon Software, som utvecklar mjukvara mot byggbranschen, och Vizcon Design (konstruktion och arkitektur). Genom att väva ihop dessa 2 affärsområden så är visionen att förenkla byggbranschen! Och det gör vi genom att med digitala verktyg visualisera hur exempelvis en villa kommer se ut när den är klar, hur mycket material som kommer gå åt och sedemera ta fram ritningar på hela projektet. Vi arbetar enbart med träprojekt, och inga stora komplex. Det är främst villor och mindre flerbostadshus som vi specialiserat oss på, och som vi tycker är roligast.

Mjukvaran, som går under namnet Wisibel är en 3d-motor på webben där man kan snurra och vrida och vända på sitt kommande hus och se exakt hur det kommer bli. Man kan även testa sig fram med olika färger, dörrar, golv och så vidare. Wisibel utvecklas helt mot byggbranschen sedan 2019, och det var när vi lyckades koppla ihop den med vårt CAD-System (programmet där man ritar hus) som det tog skruv på riktigt. Och sedan dess har det bara fortsatt uppåt!

Hur kom du på idén att starta Vizcon?

- Jag kommer från byggbranschen där jag jobbat som snickare och projektledare på olika företag. Man märkte tydligt att det var svårt för privatpersoner att förstå vanliga ritningar och att kommunikationen mellan beställare, byggledare och snickare ofta brast. Det var där idén föddes, och sen har jag alltid velat starta i gång något eget och se vad man kan göra med det.
Det stora lytet kom 2020 när vi slog ihop Vizcon med mjukvaruföretaget (3D Wisibel) som nu gör att Vizcon förfogar över en helt unik produkt och där vi äger all utveckling själva.

Vad händer hos er just nu då?

- Hos oss är det full rulle! Vi har precis flyttat vårt huvudkontor från Falkenberg till Varberg. In i helt nya och fräscha lokaler på Ventilo 2.0. Det är riktigt roligt är en extra boost! Det är stort intresse för det vi gör och vi behöver inte jaga jobb. Vår största utmaning just nu är att hitta rätt folk till oss och starta i gång alla projekt och få de att snurra vidare. Vi har även ett väldigt spännande samarbete med Campus Varberg som vi ser ljust på!

Det låter spännande! Berätta lite mer om samarbetet med Campus Varberg!

- Vi gillar upplägget som Campus har, och speciellt upplägget inom byggingenjörsutbildningen. Många som väljer att studera den utbildningen har en bakgrund inom snickeri och bygg, och enligt oss är det den bästa grunden i kombination med utbildningen som man kan ha om man ska arbeta hos oss. Vi vill därför knyta kontakter och på sikt kunna få de hos oss här på Vizcon. Flera därifrån gör sin LIA-period här hos oss, och det är en fantastiskmöjlighet både för oss och för eleverna som får komma ut till en potentiell arbetsgivare. Vi har flera personer som gjort sin LIA-period hos oss och sedan fått anställning här. Från och med i år sitter vi även med som en aktör i ledningsgruppen i Campus Varberg. Vi kan sitta med och tycka till så att utbildningen passar de kraven och önskemålen vi har här hos oss.

Vad är det bästa med att ha eget företag?

 - Det är väldigt roligt! Framför allt är det roligt att se vad man kan göra med det, och se hur saker och ting utvecklas från idé till handling. Man kan testa sig fram lite och se vad som fungerar bra, och vad som inte fungerar bra. Det kunde man inte göra på samma sätt när man var anställd. Det är också väldigt roligt att driva eget när man har så många duktiga och engagerade medarbetare runt omkring sig! Alla som arbetar på Vizcon är drivna och vill förenkla byggbranschen, och jag tror att många känner att vi faktiskt är något häftigt på spåren som kan bli enormt på sikt. Det är en fantastisk förmån när man driver ett bolag att ha sådana människor att arbeta med!

Slutligen, hur ser det ut för Vizcon om 10 år? Om du får drömma! 

- Om 10 år så vill vi att det är mjukvaran som är den stora delen av vårt företag, att den har förenklat för många konsumenter, husföretag, byggvaruhandlare och byggentreprenadföretag runt om i Sverige. Men också att den säljs runt om i världen och skapar värde på så stor marknad som möjligt. Det skall vara den självklara lösningen för alla inom byggbranschen som vill ligga längst fram och erbjuda sina kunder det mest lättöverskådliga och bästa verktyget. Gällande konstruktion och arkitektur vill vi vara de företaget som alla helst vill jobba med, oavsett om du är en privatkund som drömmer om din nya villa eller om du är ett husleverantör som vill ha en trygg samarbetspartner.

"Vi gillar att ha ett kontor man kan besöka och den personliga kontakten man får med det. För oss var det ett enkelt val att välja Varbergs Sparbank!"

Martin Grimberg, grundare och delägare av Vizcon AB.