Hej Siw! Hur var känslan när ni fick ta emot ert bidrag på Sparbankshjärtat?

- Det var en stor ära och vi blev väldigt glada! Det kändes extra bra att vi blev intervjuade på scen också, för på så sätt blev ju vår förening mer upplyft och upplyst. Det är nog många som inte vet om att vi finns.

Berätta lite kort om er förening!

- Vi är en förening med knappt 300 medlemmar som funnits sedan 1975. Medelåldern på våra medlemmar är runt 70+. Syftet med föreningen är att öka kunskapen om de reumatiska sjukdomarna och bidra till att människor med dessa sjukdomar får ett bra liv. Det gör vi genom att träffas och umgås tillsammans genom olika aktiviteter. Vi anordnar bland annat vattengympa, bokcirklar, promenadgrupper, boule, föreläsningar och fikastunder där vi utbyter erfarenheter med varandra. Vi umgås också gärna på någon fest eller resa. Framför allt har vi det väldigt roligt tillsammans även om våra sjukdomar tär på krafterna. Det är ups and downs för oss alla, men vissa av medlemmarna träffas varje vecka i någon av aktiviteterna ovan och det stärker oss ännu mer.

Vad finns det för olika reumatismsjukdomar?

- Inom de reumatiska sjukdomarna finns det fyra stora huvudgrupper, och det är: Reumatoid Artrit (RA), Psoriasisartrit (PsA), Ankyloserande spondylit (AS), Barnreumatism (JIA). De gemensamma symptomen för alla grupperna är oftast ont i lederna, trötthet, stelhet och ömhet. Ibland kan man även få feber, och varma, svullna och inflammerade leder.

Reumatiska sjukdomar är oftast ärftliga, men kan hoppa över ett eller flera släktled. Det är vanligt att det tar flera år innan man får sjukdomen erkänd, vilket man får via blodprov, och det kan göra att många ofta blir felbehandlade och felmedicinerade under många år. Det är därför viktigt för oss som förening att dela med sig av våra erfarenheter och kunskaper för att fler ska få upp ögonen för sjukdomen.

Vad ska ni göra för bidraget?

- Vi har inte hunnit prata ihop oss ännu, men det kommer en julfest snart så bidraget kanske får användas till den. Annars får pengarna gynna vår ekonomiska balans. Vi söker ju bidrag och olika fonder hela tiden för att överleva rent ekonomiskt. Vi vill inte att våra medlemmar ska få bära en för stor ekonomisk börda eftersom många är äldre och även ensamstående. Bidraget från Varbergs Sparbank och Sparbankshjärtat betyder väldigt mycket. Det gör att vi kan göra det lilla extra för våra medlemmar.