Hej Kimberly, hur var känslan när ni fick ta emot era bidrag?

- Det var fantastiskt! Vi går fortfarande på rosa moln. Vi visste att vi skulle få ett bidrag, men att vi skulle få så många som vi faktiskt fick var chockerande. Jag brast ut i gråt på scenen när vi fick ta emot blomma och diplom. Det var en fantastisk överraskning. Att det var så många medarbetare på Varbergs Sparbank som tänkt på oss var så fint. Vi är så glada och tacksamma över att så många valde att skänka sitt bidrag till oss!

Berätta lite om er verksamhet!

- Vi finns för våldsutsatta kvinnor och barn, och givetvis män också. Men statistiskt sett är det män som utsätter kvinnor och barn för våld i nära relationer så det är oftast de som söker hjälp hos oss. Vi erbjuder stödsamtal både över telefon och på vårt kontor. Många behöver hjälp i dessa samtal för att definiera vad de har blivit utsatta för. Det finns många olika former av våld, till exempel fysiskt, psykiskt, sexuellt, ekonomiskt och materiellt. När vi sedan har definierat vad de är utsatta för så finns vi för råd och stöd. Vi erbjuder även medföljning, vilket betyder att vi följer med kvinnorna till socialtjänsten, sjukvården, advokaten och polisen. Vi vill helt enkelt finnas till hands för kvinnan när hon ska prata om de hon varit utsatt för. Vi har även två skyddande boende som kvinnorna och barnen kan bli placerade på genom socialtjänsten.

Hur många är ni som arbetar på Frideborgs Kvinnojour?

- Jag arbetar som verksamhetsledare, sedan har vi en verksamhetsutvecklare och en som arbetar med barn i det skyddade boendet. Utöver oss tre har vi 10 frivilliga volontärer och vi söker hela tiden nya. Som volontär kan man få hjälpa till med inhandling av förnödenheter till det skyddade boendet, ta med barnen på en aktivitet eller ta en fika med den utsatta kvinnan så hon får tankarna på en annan plats. Helt enkelt vara en medmänniska. Vill man anmäla sig som volontär får man gärna maila mig på kvinnojour@gmail.com

Vad kommer bidragen gå till?

- Bidragen kommer självklart att gå till de våldsutsatta. När kvinnorna och barnen kommer till oss sker det ofta akut och då kommer de utan några som helst tillhörigheter. Vi behöver då kunna bistå med kläder, hygienartiklar och leksaker. Vi har även haft en tanke om att börja med ett startpaket som ska delas ut när kvinnorna och barnen får permanent boende efter att ha bott på vårt skyddsboende. Då har de oftast ingenting och detta kan vara en lite hjälp för att de ska komma på fötter. Ett startpaket till ett nytt hem helt enkelt.