Hur viktigt är det med samverkan?
För oss är det avgörande på flera sätt. Vi företagare som är här på Johnssons gård delar synsättet att jobba med kvalitet och det som är hållbart. Att vi är flera företagare med olika inriktning på samma plats är en styrka. Vi får vi ju varje dag vårt bröd på Sikta Stenugnsbageri, kopparna vi har till kaffet har Ulrika på Hembränt gjort och vi kan genom samverkan med Golden wellness och Subbe bryggeri erbjuda företagsevent där man först kan köra femkamp, ha ölprovning och sedan en avslutande middag hos oss. Tillsammans kan vi skapa en heldag på gården, säger Linus Boman.
Hur jobbar ni nu i Coronatider?
Vi försöker tänka positivt och försöker hitta våra egna vägar för att bemöta detta. Vi älskar ju egentligen att ge gästerna matupplevelsen här på plats, men nu har vi försökt översätta den till hämtmat. Takeawaylunchen kan du hämta här eller i en bilbaklucka på torget. Vi har också börjat med en helgmeny där man kan få en trerätters med sig att värma på hemma. Intresset har varit stort! Vi har gått från 55 helgmenyer till 150 på kort tid. Det är exempel på omställningar vi gjort som ger oss snurr i kassan och håller likviditeten i schack, säger Peter Halldén.
Ni har också startat ett projekt Hjälp oss att hjälpa?
Vi kände tidigt att vi också vill hjälpa till i ett större perspektiv genom den här krisen. Genom hjälp oss att hjälpa uppmanar vi företag och privatpersoner att sponsra luncher för 100 kr. Vi lagar sedan lunchen och kör ut maten till de anställa på sjukhuset, akuten och IVA. Det är lite en plus minus affär för oss just nu men det skapar jobb för oss och våra anställda. Och det finns många mervärden som inte går mäta i ett sådant här projekt: vårdanställda får en uppskattning och en lättnad i att slippa laga matlåda, vi här på Spiseriet får mer arbete och kan ha vår personal igång och vi behöver köpa in mer råvaror - vilket gör att leverantörer i sin tur får snurr på sitt. Den här veckan har vi till och med inne mer personal och har fått rekrytera när andra får permittera, säger Peter Halldén.
Vad är den största glädjen i att vara egenföretagare?
Största skillnaden är att jag aldrig tråkigt på jobbet nu, det har jag haft mycket innan. Istället för söndagsångest ser man fram emot en ny vecka. Det är så lätt att harva på i sin linje och glömma sin dröm om att göra något annat. Nu står man här och gör något annat. Det ska man känna sig stolt över, säger Linus Boman.
Vad har ni för drömmar framåt?
Vi drömmer om att bygga en stabil verksamhet med hållbara arbetssätt. Vi vill tro på framtiden och hoppas dubbla sommarens lönelista från 12 anställda till 24. Och sedan drömmer vi om att lära oss de vedeldade grillarna på innergården - hur styr man värme med ved? Det är roliga och blandade utmaningar framåt, säger Peter Halldén.